23 februari 2019

Nooit te oud!


Hooge Graven Golfclub Ommen ziet graag dat leden golflessen nemen. De golfclub doet dat door een bijdrage in de kosten van de lessen te geven. De filosofie erachter is dat golflessen op zich al leuk zijn, maar dat een betere techniek ook meer spelplezier geeft. En dat ziet de club om begrijpelijke redenen graag. Daarbij ben je nooit te oud om te leren. 

Een goed voorbeeld van een ‘senior’ die golflessen volgt, is Herman Vogt. Herman heeft de leeftijd bereikt van de zeer sterken zoals dat heet, maar hij golft nog als de beste. Hij is lid van de Eagles en menig Eagle zakt de moed in de schoenen wanneer hij tegen Herman moet spelen. Op zijn goede dagen is Herman bijna niet te verslaan. Zoals veel oudere en ervaren golfers is Herman heel constant in zijn spel. Hij maakt weinig fouten. Herman moppert wel eens dat hij niet meer zo ver kan slaan als vroeger toen hij nog competitie speelde, maar dat compenseert hij met kaarsrechte slagen. Zelden of nooit zul je hem op een getopte of geflopte slag betrappen. Hij heeft een soort aangename onverstoorbaarheid. Gaat er eens iets mis? Het zij zo. Volgende slag beter. Met name op de green is Herman een fenomeen. Omdat zijn gezichtvermogen minder is geworden en hij de green moeilijk kan lezen met zijn ogen, heeft Herman een alternatieve methode ontwikkeld. Hij kijkt met zijn voeten hoe de hole is gestoken. Hij schuifelt de puttinglijn af, op en neer, en herhaalt dat onder een hoek van 90 graden. Dan pas put hij. Denk maar niet dat dat behelpen is. Er is nauwelijks iemand die zo goed put als Herman. Het kost wel veel tijd en Herman neemt de tijd. Herman: ‘Als dat al niet meer mag, dan stop ik ermee’. Veel golfers nemen die tijd niet. Ze zouden het voorbeeld van Herman kunnen volgen en meer aandacht besteden aan het observeren en met de voeten aftasten van de green alvorens te putten. Je ziet het professionals overigens ook vaak doen.

In 2018 heeft Herman zijn handicap nog met twee EGA-punten weten te verlagen. Maar het kan altijd beter. Daarom heeft hij weer les genomen. In een maandelijkse groepsles werkt hij aan de verbetering van zijn spel. ‘Wonderlijk’, zegt Herman, ‘dat je op mijn leeftijd toch nog altijd weer nieuwe dingen leert’. Blijkbaar sluipen er ongemerkt toch steeds weer foutjes in iemands spel. Een personal trainer zoals Joost Luiten die heeft, kan een gewone amateur zich niet permitteren. Maar zo af en toe een serie lessen van de pro: het helpt je echt verder, welke leeftijd je ook hebt. Je bent inderdaad nooit te oud om te leren. 

 

Johan Smit


Terug
© 2019 Hooge Graven Golfclub Ommen