28 januari 2018

Veranderingen van het handicapsysteem

Waarom gaat er iets veranderen?

De afgelopen jaren heeft de digitale wereld flinke sprongen gemaakt en dat biedt goede mogelijkheden om golf toegankelijker te maken. De NGF heeft het aantal mogelijkheden om een qualifying kaart te spelen verruimd. Immers, meer qualifying kaarten betekent een actuelere handicap en betere golfers!

Uiteraard met de traditie van de sport: ‘als golfer ben je je eigen scheidsrechter en daarom zelf verantwoordelijk voor de scores die je inlevert en dus je handicap’, aldus NGF-directeur Jeroen Stevens.

 

Wat gaat er veranderen?

Hieronder volgen de aangepaste regels van het handicapsysteem met ingang van 1 januari 2018:

 

– De marker

De marker is en blijft een cruciaal onderdeel voor het spelen van een qualifying kaart. De goedkeuring door de marker van een score is de eerste stap in het waarborgen van de kwaliteit van het handicap-systeem. De marker telt samen met de speler het aantal slagen en zorgt ervoor dat de golfregels juist worden toegepast. We vertrouwen erop dat de marker en de speler tekenen voor de juiste scores op de kaart en dat de scorekaart wordt ingeleverd. Dus ook als de kaart digitaal (via website, zuil of app) wordt ingeleverd moet de naam van de marker worden ingevoerd.

 

– Vooraf registratie kan ook een afspraak op de eerste tee zijn

In het EGA Handicap Systeem staat beschreven dat je, om een qualifying kaart te mogen spelen, vooraf je kaart moet registreren. Dat kon tot nu toe alleen via een kaart uit de zuil op de baan of met een gele sticker via de caddiemaster.
Vorig jaar is daar de (web)app bijgekomen als volledig digitale optie en nu breiden we dit verder uit met de optie om ook op de eerste tee een afspraak maken om qualifying te spelen. Je spreekt met je marker af welke holes, hoeveel holes en van welke kleur tee je speelt. Het op de tee afspreken om qualifying te spelen maakt het lopen van een qualifying kaart toegankelijker. De qualifying (gele) sticker komt te vervallen.
Het vooraf aanvragen/melden van een qualifying kaart kan dus op de volgende drie manieren:

1.   Via de zuil op de club.

2.   Via de webapp van E-Golf4U. Als bijlage is de instructie om deze app te installeren toegevoegd (de link met golf.nl is nog niet operationeel voor clubs die E-Golf4U gebruiken)

3.   Door het maken van een afspraak met je marker op de eerste tee.

 

– Indienen van de scorekaart

Na een ronde kun je je kaart invoeren. Dit kan:

1.   via de zuil op de club;

2.    via de webapp van E-Golf4U (de link met golf.nl is nog niet operationeel voor clubs die    E-Golf4U gebruiken);

3.    het inleveren van de papieren scorekaart is alleen mogelijk na overleg met de Handicap- en regelcommissie.

 

– Inleveren en bewaren van de scorekaarten niet meer nodig

Op dit moment voeren al veel golfers hun scorekaarten in via de zuil/computer op de club of via de webapp van E-golf4U (de link met golf.nl is nog niet operationeel voor clubs die E-Golf4U gebruiken).

Het is niet meer nodig de fysieke kaart in te leveren, de kaart wordt immers al digitaal bewaard. Stop de kaart dan ook niet meer in de HRC bus.

 

– Meerdere 9-holes rondes op één dag

Het spelen van 9-holes rondes wordt steeds populairder. Steeds vaker spelen golfers bijvoorbeeld ’s ochtends 9 holes en aan het einde van de dag nog 9 holes op dezelfde of een andere baan. Door de huidige aanpassingen van het handicapsysteem kunnen beide kaarten worden geaccepteerd. Twee 9-holes wedstrijden op één dag werden al geaccepteerd.

NB: Het is niet de bedoeling dat een 18-holes ronde wordt opgesplitst in twee keer 9 holes.

 

Vragen? Stel ze aan de Handicap- en regelcommissie

Heb je vragen over het spelen van qualifying rondes, over je handicap of over andere ‘handicapzaken’ dan kun je altijd terecht bij de Handicap- en Regelcommissie.

 

Hoe vaak speel jij je handicap?

Hoe meer qualifying rondes je speelt hoe beter je handicap bij je speelsterkte past. Het is goed om te weten dat je in de meeste gevallen niet je handicap speelt, aangezien je handicap je potentiële speelsterkte is. Je zakt soms, maar je stijgt ook regelmatig. Een veel gehoorde opmerking in het clubhuis na een ronde golf is: ‘Slecht gespeeld, maar 32 Stableford punten!’ Maar is dit eigenlijk wel waar? Veel amateurs verwachten van zichzelf een enorme stabiliteit als het gaat om het spelen van hun handicap. Topspelers behalen niet altijd dezelfde score, dus lukt dit ook een amateurspeler niet.

 

In de tabel hieronder staat de gemiddeld score bij een bepaalde handicap. Iedere speler mist de buffer vaker dan dat hij/zij deze haalt. En dat is logisch. De handicap is bedoeld als een afspiegeling van je potentieel als je redelijk in vorm bent. Omdat je sneller daalt in je handicap dan stijgt, kom je op een reële potentiële handicap uit. Voorwaarde hiervoor is wel dat je genoeg kaarten inlevert! Hoe meer qualifying kaarten je speelt, hoe beter je handicap bij je speelsterkte past.

 

Gemiddelde scores bij een bepaalde handicaP (bron: NGF)

     playing
handicap      
  36 of Meer 
stableford 
        punten 
     buffer  tot 36
    lager dan 
buffer
 
 0-5 34,0%  12%  54,0%
 5-12 20,0%  18%  62,0% 
 12-20 13,5%  22%  64,5% 
 21-28 10,0%  24%  66,0% 
   29-36  7,8%  25%  67,2% 

 

 

 

 

 Terug
© 2018 Hooge Graven Golfclub Ommen