Werkgever en werknemer ontmoeten elkaar tijdens golfclinic ‘Wat is jouw handicap?’
06 oktober 2017

Werkgever en werknemer ontmoeten elkaar tijdens golfclinic ‘Wat is jouw handicap?’

Foto: v.l.n.r. Hans van Dijk, Frans Maréchal, Nicolaas Alfing en Rob Haasnoot

Ommen, 29 september 2017 (tekst en foto: Max de Krijger)

 

Op een informele manier de werkgever en potentiele werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt bij elkaar brengen. Dat was de geslaagde gedachte achter de Golfclinic bij golfclub Hooge Graven in Ommen. De eerste contacten zijn gelegd.

 

Negen werkgevers en negen werkzoekenden slaan samen een balletje met hun club.  Allemaal hebben ze een handicap, dus dat schept een band op de groene mat. Er worden gesprekken gevoerd. Over van alles en een beetje over de vaardigheden. Hier voel je niet de spanning van een sollicitatiegesprek. Nee, met een zacht briesje in de herfstzon hangt hier een ongedwongen sfeer waar iedereen gewoon zichzelf is.

 

Nicolaas Alfing van het UWV doet ook mee. Hij kwam met het idee op de proppen om werkgevers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met elkaar in contact te brengen. Over de gedachte erachter is hij duidelijk. “Het einddoel is een baan, op lange of korte termijn. Direct of indirect, want via deze werkgevers komen ze weer in contact met anderen die een baan voor hen kunnen hebben. Maar het is ook bewustwording creëren bij de werkgevers. Er is een arbeidspotentieel dat nog niet door hen benut is. Iedereen heeft een handicap. Dat maakt de naam ‘Wat is jouw handicap’ van deze golfclinic zo passend.”

 

Bij de Rabobank werd zijn idee meteen goed ontvangen. “Alle lof voor het UWV, het is een mooi plan. We zijn een coöperatieve organisatie en dit past goed bij onze maatschappelijke verantwoording. We zochten meteen de werkgevers die mee wilden werken en een vereniging die dit doel ook nastreeft.  Zo kwamen we uit bij golfclub Hooge Graven”, vertelt Hans van Dijk, directeur Particulieren bij Rabobank Vaart en Vechtstreek. Hooge Graven is al jaren bezig met het veranderen van het imago van de golfbaan. Voor velen is golf nog altijd een elitesport waar de gewone man niet welkom is. Dat is al lange tijd niet meer zo en dus zeiden bestuursleden Frans Maréchal en Rob Haasnoot meteen ‘ja’ toen dit idee werd geopperd. “Vroeger was de golfclub gesloten, moest er toestemming worden gevraagd als er gastspelers waren. Dat is voorbij, we willen weg van het elitaire karakter. Nieuwe spelers zijn welkom, jonge aanwas ook. We willen ook graag de golfsport toegankelijk maken voor mensen met een handicap. We voelen ons dus echt onderdeel van het maatschappelijk verkeer en daarom staan we graag open voor dit soort initiatieven.” Ze vertellen dit op het terras met uitzicht. Op de achtergrond wordt met de clubs intensief gespeeld. Je merkt dat de spelers het naar hun zin hebben. Wanneer straks na de sport de hapjes en drankjes klaar staan, kan verder worden gepraat over de mogelijkheden in de toekomst. Praten met werkgevers en de werkzoekenden die in hetzelfde schuitje zitten.

 

Spelers aan het woord

Mariska Eshuis, van Kampeerdorp De Zandstuve: “Bij de clinic staan we allemaal op nul, bij een sollicitatiegesprek is dat anders. Hier is een andere setting, een gemoedelijk sfeertje. Elkaar binden en verbinden. Kan ik iemand niet plaatsen, dan meld ik het wel in mijn netwerk.”

Johan Bel, eigenaar Mijn Waterfabriek. “Ik kijk goed of er mensen bij zijn die we in ons bedrijf kunnen gebruiken. Ik heb hier tijdens de clinic bij een werkzoekende al iets gevonden dat we in samenwerking kunnen gaan doen. We gaan zeker met elkaar afspreken.”

 

Deze middag was de eerste clinic die op deze wijze was georganiseerd door het UWV, Rabobank Vaart en Vechtstreek en golfclub Hooge Graven. Alle partijen zijn het er over eens dat er zeker een vervolg aan wordt gegeven. 

 Terug
© 2018 Hooge Graven Golfclub Ommen