De gezichten van de businessclub 

Welke gezichten horen er bij de businessclub?

Op onze businessclubborden zijn enorm veel logo's te vinden van verschillende bedrijven. Maar wie zitten er achter deze logo's en wat vinden ze van onze club?

We trappen deze reeks "De gezichten van de businessclub" af met onze hoofdsponsor: HP Meilink, directeur bij Acon. 


Henk Peter Meilink, directeur ACON

Je komt het logo van Acon vast regelmatig tegen, niet alleen op onze golfbaan, maar ook op andere plekken in Nederland. Het bedrijf uit Lemelerveld is gespecialiseerd in het leveren en aanbrengen van afrasteringen en beschoeiingen.   Sinds hij 34 jaar geleden begon bij ACON en sinds twintig jaar eigenaar is, heeft Henk Peter Meilink zich geen moment verveeld. “Alles is constant in beweging in onze business. Daarom wordt mijn werk nooit saai, net als golfen: Ook dat wordt nooit saai!”.   De afgelopen 3 decennia is het bedrijf van 5 werknemers naar 28 werknemers gegroeid. “Dit alles is te danken aan onze opdrachtgevers. Onze opdrachtgevers zijn ook het onderdeel van mijn werk waar ik het meest trots op ben. Zonder deze loyale klanten zouden wij niet bestaan.  

Een belangrijk moment in de geschiedenis van Acon was het feit het van onderaannemer hoofdaannemer werd en sindsdien een groot aantal overheden tot haar klantkring mag rekenen. “Wij leveren onder andere een groot deel van de hekwerken langs de Nederlandse spoorwegen. Dat is een samenwerking die als rode draad door de ons bedrijf loopt.” 

De stap naar de golfbaan
Maar hoe start een directeur van een groot bedrijf met golfen? “Zo’n twintig jaar geleden werkte mijn vrouw Ilse bij Hotel De Zon. Ze deelde regelmatig greenfees van Hooge Graven uit aan gasten of verkocht arrangementen inclusief een ronde golf.   De Zon vroeg Ilse of ze niet zelf wilde leren golfen, zodat ze meer uitleg kon geven over de sport en onze golfbaan aan haar gasten”.  

Van het één kwam het ander en zo begon Henk-Peter ook zelf al snel met golfen. “Ik startte bij Henk Klein Oonk met golflessen en heb toen ook mijn GVB behaald. Al snel maakte golfpro Henk plaats voor Jeroen Aarse en met hem maakte ik de afspraak om elke vrijdagochtend een uurtje te lessen. Tot op heden is vrijdagochtend mijn vaste prik voor golfles, maar nu bij Kieran.” 

Wat Henk Peter zoals doet tijdens de les? “Ach les is misschien een groot woord. Het is meer een goede reden geworden om minstens 1 keer in de week op de club te zijn. Kieran en ik drinken een kopje koffie, slaan wat ballen op de range en spelen dan een paar holes.” 

Business en golf
Acon is momenteel hoofdsponsor van onze golfclub en daar is Henk Peter trots op: “Toen de Rabobank stopte als hoofdsponsor werd ik gevraagd om deze plek in te nemen. Het leek me een mooie manier om wat extra’s voor de club te kunnen doen.” 

Uiteraard is Henk Peter ook lid van onze businessclub. “Er wordt enorm veel georganiseerd: Zowel op onze eigen baan, maar er zijn ook regelmatig leuke uitjes naar andere banen. Vorig jaar speelden we bijvoorbeeld op twee banen in België, inclusief een overnachting.”   Henk Peter zou anderen met een bedrijf zeker aanraden om zich bij de businessclub aan te sluiten. “Het is een leuke manier anderen te leren kennen en de activiteiten zijn zeer afwisselend. Er zit altijd wel iets bij dat bij je past of goed uitkomt in je agenda.” 

Uiteraard komt het gesprek al snel weer terug op het golfen zelf. Het is duidelijk dat de directeur van Acon al veel banen heeft gespeeld, want op de vraag wat de mooiste baan is die hij ooit heeft gespeeld, moet hij lang nadenken. “In Nederland denk ik De Pan of De Eindhovensche. Ik houd van mooie bosbanen en daar zijn dit wel prachtige voorbeelden van. Royal Golfclub Sart-Tilman in België is trouwens ook het vermelden waard! Prachtige ambiance in een mooie clubhuis en het onderhoud is fantastisch.” 

De toekomst van Hooge Graven
Op de vraag wat hij de club gunt voor de toekomst heeft Henk Peter een snel antwoord: “Laten we allemaal wat positiever zijn en genieten van onze prachtige golfbaan, zonder overal wat van te vinden. Heb je het beste met de club voor? Kijk dan verder dan je eigen gebruik van de golfbaan, maar denk ook aan de toekomst. In deze tijd staat stilstand gelijk aan achteruitgaan. Het gaat niet alleen om de individuele leden, maar ook om onze club. Dat mogen mensen naar mijn idee best wat meer in gedachten houden. En wil je iets doen voor de club en heb je daar de mogelijkheid toe doordat je eigenaar bent van een onderneming? Word sponsor of sluit je aan bij de businessclub!” 

 

 


 

De man achter Foreco 

Achter de bomenrij langs de Dalmsholterweg schuilt een enorm terrein waar KlaasJan Swager met twee compagnons de scepter zwaait. De geur van vers gezaagd hout komt je tegemoet als je het terrein van Foreco op rijdt. 

In 1968 werd dit terrein door de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij aangewezen als centrale plek in Oost-Nederland om hout in bosexploitaties te verwerken. Later zal dit terrein de hoofdlocatie worden van Foreco.

Van tweede kamer naar houthandel
Klaas Jan Swager geeft trots een rondleiding over het terrein. Terwijl we door de werkplaats wandelen vertelt hij dat hij 10 jaar geleden bij het bedrijf is komen werken. “Hiervoor werkte ik in de tweede kamer als beleidsmedewerker moderne economie. Ik wilde in de politiek graag iets betekenen voor bedrijven, maar ik merkte al snel dat het werk veel frustratie opleverde. Veel collega’s waren vooral intrinsiek gemotiveerd om zelf hogerop te komen en daar stoorde ik me aan.” Voor een buitenstaander lijkt de overstap naar Foreco dan toch een vreemde. Hoe word je van medewerker in de tweede kamer, een marketing director bij een houtbedrijf?

“Het kabinet viel en ik moest campagne gaan voeren. Voor mij was dat het moment dat ik uit de politiek wilde. Mijn vader en broer werkten beiden bij Foreco en het leek mij een goede uitdaging om mijn ervaringen vanuit Den Haag in dit mooie bedrijf te implementeren.”

Het feit dat de broer en vader van Klaas Jan al bij Foreco werkten was niet vreemd, aangezien zijn vader in 1983 vanuit een faillissement Foreco Dalfsen B.V. oprichtte. “Ja, je kan wel spreken van een familiebedrijf”, aldus Klaas Jan.

Werkzaamheden Foreco
In de werkplaats lopen we langs twee mannen die werken aan een prachtig speeltoestel. Naast het bewerken, behandelen en handelen in hout maakt Foreco ook speelobjecten voor scholen en speeltuinen. Klaas Jan licht dit wat verder toe: “Foreco maakt deze speeltoetsellen eigenlijk niet. IJreka is het bedrijf dat zich op deze speciale tak van houtbouw richt. Zij ontwerpen, produceren en monteren alle speelactiviteiten. IJreka valt sinds 2000 onder de Foreco groep. Veel mensen denken dat dit de hoofdwerkzaamheden zijn van ons bedrijf, maar deze werkzaamheden beslaan maar 5% van onze totale werkzaamheden. Het meeste werk wat Foreco doet is namelijk voor de weg- en waterbouw. Daarnaast maken we ook veel gevelbekleding.”Golf, een sport waar je van hou(d)t

We lopen de werkplaats weer uit en wandelen langs enorme stellages met hout: behandeld hout, onbehandeld hout, palen, balken, planken, naaldhout, loofhout, maar ook hardhout. Bij de laatste stellage blijft Klaas Jan even staan: “Dat hardhout wordt geleverd door John de Haan, mijn golfmaatje. Hij golft regelmatig in Ommen met mij, maar speelt ook in Havelte.” Klaas Jan was ook niet direct lid op Hooge Graven toen hij 5 jaar geleden begon met golfen. Hij startte in Zwolle. “Ik zat bij de PEC Zwolle businessclub. Daar kregen we een clinic golfen aan geboden en zo ben ik gestart met de sport. Ik vond golfen direct leuk, maar ik merkte dat ik niet op mijn plek zat op de golfbaan in Zwolle. Toen ik in Ommen de Par3- baan van Hooge Graven ontdekte was ik om: Ik werd er gastvrij ontvangen en het voelde direct laagdrempelig en toegankelijk.”

Sindsdien nodigt de marketing director ook regelmatig anderen uit op zijn homecourse. Hooge Graven is een golfbaan die Klaas Jan met trots aan (zakelijke) relaties laat zien. Dat hij lid van de businessclub werd kon dan ook niet uitblijven. “Ik word vaak benaderd met de vraag of we met Foreco iets willen sponsoren of bij een businessclub willen aansluiten. We hebben besloten niet meer alles toe te zeggen. Tegenwoordig sponsoren we alleen nog als er directe betrokkenheid is vanuit één van onze werknemers. Op deze manier voelt een sponsordeal ook veel betekenisvoller.” Tijdens een kop koffie in de kantine van het bedrijf praten we nog even na. “Zo’n businessclub is een leuk extraatje als ondernemende golfer. De club is een leuke mix van verschillende mensen. Net als het competitieteam waar ik sinds 2 jaar in speel.” Een klein beetje trots vertelt Klaas Jan: “We zijn dit jaar kampioen geworden hé? Maffe sport eigenlijk toch? Dat volwassen mannen zo enthousiast kunnen worden van dit spelletje!’


 

Clubmanager Niek Vreeman (links) en Klaas Jan bij de eerste buitenlandtrip van de businessclub, waar Klaas Jan de winst pakte!
© 2023 Hooge Graven Golfclub Ommen